Inici Qui som

Qui som

El Cinema Truffaut

El Cinema Truffaut és un equipament de l'Ajuntament de Girona, gestionat pel Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona. Actualment es troba situat dins de l'equipament cultural El Modern.

Després del tancament de l'antic Cinema Modern i de l'adquisició de l'edifici per part de l'Ajuntament, el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona va guanyar el concurs per a la gestió del nou Cinema Truffaut. L'any 2001, va passar a formar part de la xarxa més important del cinema europeu, Europa Cinemas. També va esdevenir seu oficial de la FilmoTeca de Catalunya a Girona. L'any 2015, juntament amb altres cinemes d'arreu de l'Estat espanyol, va crear i forma part de la xarxa CineArte.

Des de llavors, el Cinema Truffaut s'ha convertit en espai de referència per a l'estrena i la visibilització de pel·lícules amb marcat caràcter autoral, independents i amb especial atenció a propostes europees. L'aposta per la versió original l'ha convertit en l'únic cinema de Catalunya, fora de la província de Barcelona, que projecta tots els seus films amb subtítols, respectant la llengua pròpia de cada obra.

Equip tècnic

Carles Ribas Blanché

Antía Gómez

Miquel Fernández Fuster

Àlex Triola Pere

Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona

El Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona el van formar l'any 1990 un grup de persones que exercien la crítica de cinema en mitjans de comunicació de les comarques gironines, amb la intenció de ser un element dinamitzador del fet cinematogràfic, entès com a un element cultural que ultrapassa el simple vessant comercial. Davant la manca de projeccions de cinema en versió original a la ciutat, es van posar en contacte amb les empreses exhibidores i van organitzar, juntament amb els Cinemes Catalunya, dues edicions de la Setmana de la Crítica de Girona, en què es van presentar pel·lícules que havien restat inèdites per al públic de la ciutat.

El 1992, mitjançant un acord amb l'empresa del Cinema Modern, el Col·lectiu passa a programar la sala B del cinema, que queda rebatejada com a Cinema-estudi Truffaut. Des de llavors, la sala ofereix cada setmana una pel·lícula en versió original, en dues sessions diàries. Els membres del Col·lectiu s'encarreguen d'assessorar l'empresa en la programació, d'organitzar les presentacions (de pel·lícules, però també de llibres, de conferències…) que es fan a la sala i d'escriure i editar els programes setmanals, amb el suport de l'Ajuntament de Girona en la part d'impressió.

Es van organitzar actes amb la col·laboració de l'associació Naturalistes de Girona (amb motiu del Dia de la Terra), dels GRAMC (projeccions de cinema dins la Setmana Intercultural), l'Aliança Francesa (projeccions de cinema francès) i el Front d'Alliberament Gai de Catalunya, entre altres.

Dins les activitats del Truffaut s'ha de destacar la inclusió d'un cicle de cinema relacionat amb el fet teatral, dins la programació de Temporada Alta.

Després del tancament del Cinema Modern i de l'adquisició de l'edifici per part de l'Ajuntament, el Col·lectiu presenta la seva candidatura i guanya el concurs per a la gestió del nou Cinema Truffaut. L'any 2001, passa a formar part de la xarxa més important del cinema europeu, Europa Cinemas. També esdevé seu oficial de la FilmoTeca de Catalunya a Girona. L'any 2015, juntament amb altres cinemes d'arreu de l'Estat espanyol, crea i forma part de la xarxa CineArte.

El Col·lectiu també col·labora amb l'Ajuntament de Girona en la programació i la presentació del cicle de cinema al carrer Truffaut d'Estiu, que se celebra a la plaça Josep Pla de Girona als mesos de juny i juliol.

Els membres del Col·lectiu han col·laborat en la programació i la presentació de cicles de cinema organitzats per l'Ajuntament de Llançà, la Casa de Cultura Les Bernardes de Salt, l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, i del Teatre de Salt, amb la programació de clàssics en versió original en època estival.

Després de 10 anys d'experiència en l'organització d'activitats i en la programació cinematogràfica, el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona es va constituir legalment l'any 2000 com a associació cultural sense ànim de lucre.

El Col·lectiu

Logo Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona

Guillem Terribas (president)

Paco Vilallonga (videpresident i tresorer)

Imma Merino (secretària)

Àngel Quintana

Anna Bayó

Daniel Pérez

Ingrid Guardiola

Jordi Camps

Ramon Girona

Salvador Montalt